Косово и МетохијаСаопштења

Petković i patrijarh Porfirije o zaštiti i obnovi hramova SPC na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa patrijarhom srpskim Porfirijem o ključnim pitanjima važnim za ostanak i opstanak srpskog naroda, kao i zaštiti i obnovi hramova Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Petković je Patrijarha srpskog upoznao sa trenutnom bezbednosnom situacijom i položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji je kako se navodi, gotovo svakodnevno izložen brojnim izazovima i poteškoćama, „posebno u vreme kada se nadvila pretnja da dijalog i razgovor zamene ucene i pretnje“.

Petković je posebno naglasio da je u poslednje vreme napadima i skrnavljenju bio izložen veliki broj srpskih crkava na Kosovu, navodi se u saopštenju.

„Napadi na naše svetinje imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, zatiranje naše prošlosti i duhovnosti, kako bi se uništio svaki trag istorijskog kontinuiteta srpskog naroda i države na Kosovu i Metohiji“, istakao je Petković.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je saradnji na zaštiti i obnovi pravoslavnih manastira i crkava na prostoru Kosova i Metohije, „sa posebnim osvrtom na projekat obnove teško oštećene crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i očuvanja i obnove Pećke patrijaršije“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i poglavar Srpske pravoslavne crkve saglasili su se da je od „neprocenjivog značaja da Crkva i Država zajedničkim naporima i staranjem delaju za boljitak našeg naroda u pokrajini“, dodaje se u saopštenju.

Petković je patrijarhu preneo i kako je organizovan proces imunizacije protiv virusa KOVID-19 srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije, ali i „naporima koje Kancelarija čini da svima olakša proces vakcinacije koji je važan put ka zajedničkoj pobedi nad pandemijom“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

%d bloggers like this: