ДруштвоКосово и Метохија

Međunarodni dan Roma: Romi u Gračanici, praćeni stereotipima, preživljavaju

Danas se obeležava Međunarodni dan Roma. U opštini Gračanica pripadnici ove zajednice žive u nehumanim uslovima nedostojnim života u 21. veku. Bez prava na školovanje na svom jeziku, bez adekvatne zdrastvene zaštite, bez posla, praćeni stereotipima, preživljavaju.

Danas, kada smo ih obišli, većina njih nije želela da o problemima javno i govori. Ogorčeni su, kažu da ih se nadležni sete jedino na današnji dan, ili u predizbornoj kampanji.

„Niko nas ne obilazi. Dođu jedino kada je potrebno da glasamo ili za dan Roma. I više nas ne obilaze“, rekao nam je Ismet Čekatoli.

Sunaj Garipi (romski aktivista)

Njegov komšija Ajan Čekatoli je posle ratnog sukoba 1999. godine izbegao sa porodicom u Gračanicu i već 21 godinu živi kao podstanar.

„Od kako sam izbegao, promenio sa nekoliko kuća. Gde god sam živeo, uvek je nešto falilo na kući. Sa petoro dece živimo u maloj trošnoj kući i primamo samo socijalnu pomoć Republike Srbije, sa kojom jedva preživljavamo“, kaže Čekatoli i dodaje: „Ceo život živimo nepravedno. Kada god smo pokušali da tražimo pomoć od opštine, dobili smo odgovor da nam ništa ne pripada. Više ne znam gde da idem i kome da se žalim“, ogorečeno nam je ispričao Čekatoli.

Kada posetite ovo naselje, prvo što primetite je raskopan put i poplavljena kanalizacija.

„Pogledajte naše ulice, evo godinu dana su u katastrofalnom stanju, oni ne mogu da ih poprave. Ulice su nekada bile dobre, imali smo trotoar, kanalizaciju, vodu… Prošle godine su počeli sa radom i tako su ostavili nedovršeno“, besan je Ismet Čekatoli.

Sa druge strane, iz Romske inicijative ističu da problemi sa kojima se Romi na Kosovu suočavaju traju decenijama.

„To su problemi infrastrukture, stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja. To su isti problemi sa kojima se suočavaju i naše komšije, s tim što je efekat tih problem kod Roma i naše zajednice mnogo veći i izražava se drugačije“, rekao je za naš portal predsednik Romske inicijative Gazmen Salijević.

Gazmen Salijević (Romska inicijativa)

U vreme pandemije korona virusa, njihov već ionako marginalizovan život, još je teži.

„Pogotovo u ovim danima kada se očekuje da higijena bude na većem nivou, kada se zahteva da se konstantno peru ruke, da u kući imate maske, sredstva za dezinfekciju, naravno da je problem izraženiji“, dodaje Saljijević.

Nesređene kuće, vlaga i ogromne količine smeća koje se nalaze u blizini stambenih objekata, legla zaraze, posebna je opasnost u vreme pandemije. Ovdašnji Romi kažu da, ni sami ne znaju kako ih je korona virus zaobišao i kako nije bilo više mrtvih, s obzirom na uslove u kojima žive.

„Za vreme epidemije je teže, ne izlazimo nigde, osim ako moram po terapiju kod doktora“, kaže Ismet Čekatoli.

„Ne izlazimo uopšte za vreme pandemije, ja povremeno odem da obiđem svoju majku“, dodaje Miftari Zeida.

U 21. veku mnogi Romi nakon završenog osnovnog obrazovanja, prekidaju dalje školovanje. Iz Romske inicijative poručuju da bez edukacije ove populacije u pogledu usavršavanja , teško mogu doći do stalnog zaposlenja.

„Sve potiče od obrazovanja, ako se deca ne školuju, ne možemo da očekujemo da mogu da se zaposle i da imaju dobar i stabilan posao. A sa druge strane ne možemo da očekujemo da imaju neke uslove za život, jer nisu zaposleni“, smatra Sunaj Garipi, romski aktivista.

Garipi ističe da pomoć koja se pruža Romima nije dovoljna za njihov bolji standard života.

„Ne znam koliko to može da se promeni i šta institucije mogu da urade kako bi se malo više bavile problematikom Roma, jer problema ima previše. Postoje porodice koje možda i nemaju šta da pojedu preko dana, ili ako danas imaju, sutra neće imati“, kazao je romski aktivista.

U opštini Gračanica živi preko 2.000 pripadnika romske zajednice, a samo u takozvanom romskom naselju živi oko 500 porodica.

Ana Marković
%d bloggers like this: