Косово и МетохијаПолитика

Šta može da očekuje srpska zajednica od dvojca Aljbin Kurti – Vjosa Osmani?

Vjosa Osmani Sadriu, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Novoizabrana predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je drugi put zauzela predsedničku fotelju. Prvi put kada je nakon ostavke Hašima Tačija, kao tadašnja predsednica Skupštine Kosova, preuzela vršenje dužnosti predsednika i sada kada je nakon parlamentarnih izbora, održanih 14 februara, uz Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, osvojila najviše glasova, preko 300 000. Iako je Vjosa Osmani nekada bila umerena političarka koja je bila odana idejama prvog predsednika Ibrahima Rugove i još u tinejdžerskim danima se priključila njegovoj partiji, danas prihvata radikalne levičarske ideje i stavove Aljbina Kurtija, zahvaljujući kojima je i postala kosovska predsednica.

„Ta generacija koja je došla posle rata i koja nema direktno krvave ruke, ona je ekstremnija i sa njom je teže živeti. Ona ima tvrđe stavove i ona mora da se dokaže i svojim prethodnicima i svojim glasačima i svojoj generaciji, a to neće biti nikako lako. Oni će, ukoliko bilo šta misle da urade, morati radikalno da odustanu od sadašnje ideologije i da se okrenu i da kažu „ej, hajde da sredimo ovo društvo, jer ono nije društvo mržnje i nije društvo koje će svaki dan ponavljati zločini, morate platiti za to i direktno optuživati Srbe“, a sa druge strane, nama na terenu, u getima, oduzimati slobodu i nemati nikakvu odgovornost za sve ono što se dogodilo u proteklih 20 godina“, rekao je za naš portal književnik Živojin Rakočević.

U svom prvom obraćanju kao predsednica Kosova, Vjosa Osmani nije propustila da spomene Srbiju. Uz poziv na ravnopravan dijalog, nova predsednica optužujući Srbiju za genocid, traži od nje da se pokaje, za kako ona tvrdi, zločine koje je počinila na Kosovu. Međutim, pokajanje i zločine svojih sunarodnika nije spomenula, ali je baš kao i Aljbin Kurti, istakla tri najvažnija stuba za Kosovo, a to su Sjedinjene Američke Države, Evropska Unija i Albanija.

„Za Srbe na Kosovu ne verujem da će biti bolje, jer to je u stvari samo zaokruživanje jednog procesa stvaranja novih elita na Kosovu, a te elite saradnju sa Srbima vide u otklonu Srba od Beograda, što sigurno neće da se dogodi i nije u našem u interesu. Bez obzira što se to vidi kao određena vrsta instrumentalizacije među Albancima, to je suštinski nacionalni interes Srba sa Kosova. Ta popularnost na kojoj su oni dobili vlast, zasniva se na animozitetima prema Srbiji i trenutnom modelitetu pregovora koji teži ka kompromisu, a to nije njihov cilj. Mislim da će doći do ozbiljnog zastoja u pregovorima i čak mislim da će doći do opasnosti da se trenutni modelitet pregovora doživi potpuni kolaps i da se vrati ideja kao što je podela Kosova“, istakao je Miodrag Marinković iz Nevladine organizacije „Aktiv“ iz Kosovske Mitrovice.

Aljbin Kurti, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Novoformirane vlasti u Prištini nasleđuju propale institucije i propalu privredu, smatraju naši sagovornici.

„Nasleđuju jednu ideologiju koja isključuje druge i drugačije, nasleđuju i u kosovski sistem, ugrađuju zapravo ideje kako bi idealno trebala da izgleda borba protiv Srba i kako bi trebali da izgledaju ideali Oslobodilačke vojske Kosova. I Srbi i Albanci na Kosovu mogu da očekuju nastavak političke konfuzije i nastavak jednog sistema koji neće znati da odgovori ni na jedno važno i ključno pitanje. Ključno pitanje je kako sve ovo da se preživi, a pitanje svih pitanja je šta će biti sa slobodom kosovskih Srba? Onog trenutka kada oni budu shvatili da ostave na miru slobodu kosovskih Srba i razvoj kosovskih Srba i da shvate da će Srbi jednog dana biti konstitutivni deo grada, i Prištine, Prizrena i svega, i da će morati sa njima da žive, a ne da ih eliminišu iz života, biće razvoja za sve. Osnovni dijalog je sa slobodom kosovskih Srba koji su uzeli 1999. godine. Sve dok ne shvate da je to osnova svakog dijaloga, i Priština i Beograd i međunarodna zajednica, neće biti ni najmanjeg pomaka na Kosovu i Metohiji, zaključuje Rakočević.

Iako je nešto više od godinu dana vršila dužnost predsednice Kosova, medijima iz najvišeg zakonodavnog tela, nije pristiglo nijedno saopštenje na srpskom jeziku. U jučerašnjem svom prvom obraćanju, Osmanijeva je poručila da će biti predsednica svih građana, pa ostaje nada da će Osmanijeva ipak podjednako razmišljati o svima koji na Kosovu žive.

Ana Marković
%d bloggers like this: