Косово и МетохијаПолитика

Kurti: Ili preko 80 glasova za Vjosu Osmani, ili 500.000 za Samoopredeljenje

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Sinoćni predlog Zakona “o garanciji prava glasa za sve građane Kosova naišao je na prepreke”, naveo je danas premijer Kosova Aljbin Kurti. On je istakao da opozicija može da bira, ili preko 80 glasova za Vjosu Osmani, ili 500.000 za Samoopredeljenje.

Predlog Pokreta Samoopredeljenje o izmeni i dopuni Zakona o opštim izborima, koji je odobrila Zakonodavna komisija, nije izglasan sinoć u Skupštini Kosova.

“Naša misija, iako puna volje i spremnosti da pomogne našoj zemlji, naišla je na razne prepreke u svom učešću u političkom životu na Kosovu. Ovaj predlog Zakona omogućava građanima da glasaju u ambasadama i konzularnim predstavništvima, odnosno lakše učešće na predstojećim izborima”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Naveo je da je ovaj predlog Zakona usmeren na olakšanje ostvarivanja ustavnog elementarnog prava glasa i izražavanje volje građana, te da je pomenuto pravo “do sada namerno opstruirano”

“Ovaj Zakon nije nov. Ovo je Zakon koji smo mi kao poslanici inicirali od šestog zakonodavstva i

nastavili smo da podržavamo njegovo usvajanje u sedmom, a sada kada su stvorene odgovarajuće okolnosti za njegovo usvajanje, odobrili smo ga juče sa pozitivnim mišljenjem. Vlada je prosledila Skupštini na usvajanje u osmom zakonodavnom telu. Konačno 18. februara 2021. godine, najavili smo da će biti jedan od prvih zakona o kojima ćemo glasati u Skupštini”, istakao je Kurti.

Tvrdi da je na prošlim izborima uskraćeno pravo glasa mnogim ljudima koji ne žive na Kosovu.

„Ako se od oko 170 hiljada zahteva za registraciju za glasanje iz inostranstva, sa nimalo lakim birokratskim procedurama i stotinama evra i dolara plaćanja poštanskih usluga, prihvati samo 56.375 važećih glasova, onda je ovde problem sistemski i institucionalni. Zato promena mora biti. Nacrt zakona o dopuni i izmeni Zakona o opštim izborima na Kosovu nije iznenađujući ili neplaniran. Ovaj nacrt zakona je prioritet i dobio je podršku građana na i van Kosova. Stoga je odobrenje ovog Nacrta zakona pravilno i pravedno, dobro i korisno“, naglasio je Kurti.

Istakao je da ga je iznenadila histerija opozicije kada je predlog i izmena Zakona o izborima u pitanju.

„Ne možemo i ne želimo da vodimo zemlju na reizbor, jer želimo da izaberemo novog predsednika. Oni koji ne žele izbor predsednika, oni koji ne vole predsednika, koji su protiv njega vodili i vode poseban rat, zemlju vode na izbore. Njihovom voljom, izbori su njihovim rukama: ili preko 80 glasova za Vjosu Osmani, ili preko 500.000 hiljada glasova za Samoopredeljenje“, poručio je Kurti.

Premijer Kosova je dodao da je mnogo vremena izgubljeno, te da će izmene i dopune izbornog zakona biti usvojene u redovnoj proceduri “kako bi se poboljšao tako važan zakon”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: