Косово и МетохијаПолитика

G.Konjufca: Izbor predsednika najkasnije do ponedeljka 5. aprila

Vršilac duđnosti predsednika Kosova i predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca obratio se danas u pisanom saopštenju u kome piše da se sastao sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani i da su “diskutovali o ispunjavanju treće faze stvaranja kosovskih institucija”.

„Nemogućnost da u ustavnim rokovima izaberemo novog predsednika našu zemlju vodi u nove izbore. Niko ne želi da Kosovo uđe u nove izbore, stvarajući ustavnu nesigurnost i gubeći puno vremena. Kosovu je potrebna politička i institucionalna stabilnost i demokratsko rukovođenje, na osnovu izborne volje građana”, poručio je Konjufca u saopštenju dostavljenom medijima.

On je dodao da Pokret Samoopredeljenje predstavlja dva kandidata za izbor predsednika Vjosu Osmani i Nasufa Bejtu.

“Naš Ustav, svojim članom 86.2 kaže: „izbor predsednika Kosova se vrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika”. Budući da trenutni mandat pozicije predsednika ističe 5. maja 2021. godine, smatram da je poslednji datum sednice Skupštine na kojoj će biti izabaran predsednik 5. aprila ove godine”, zaključuje Konjufca.

Albanski mediji pišu da će predsedništvo Skupštine Kosova da se sastane danas u 14:30 i očekuju da će danas biti izabran i predsednik Kosova.

Ana Marković
%d bloggers like this: