ДруштвоКосово и Метохија

U Gračanici uskoro srednjovekovni tematski park

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

U moderno doba, kada se živi ubrzano, a slobodno vreme uglavnom provodi na društvenim mrežama, Boban Petrović je odlučio da u blizini manastira Gračanica, na svom porodičnom imanju, oživi srednji vek, vitezove, kralja Milutina i kraljicu Simonidu i prikaže kako se tada živelo.

Ideju da u Gračanci izgradi tematski srednjovekovni park Petrović dobio je nakon višegodišnjeg rada u Turističkoj organizaciji i organizovanja srednjovekovnog viteškog festivala „Šild“.

„Obzirom da se nalazimo u neposrednoj blizini manastira Gračanica, rešili smo da porodično napravimo jedan takav tematski park, odnosno srednjovekovni tematski park koji će prikazati način života u srednjem veku. U manasitru možete videti freske i taj verski deo, ovde će bti prezentovano kako se u srednjem veku živelo, kako se radilo, zatim srednjovekovni zanati i veštine. S vremena na vreme će biti organizovani razni događaji, kada se ova situacija sa koronavirusom stabilizuje i cilj nam je da privučemo što više turista, ali i lokalno stanovništvo“, rekao je Petrović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Osim što će privući turste, srednjovekovni tematski park je edikativno-zabavnog karaktera i biće dobra prilika za zaposlenje mladih.

„Za projekat koji je bio raspisan od strane Sviss kontakta sam konkurisao još 2019. godine, po PSE programu, koji radi promociju zapošljavanja mladih u privatnom sektoru i po ugovoru sa njima. Obzirom da je projekat odobren i da su oni finansijski učestvovali u izgradnji krčme i kule, u obavezi sam da uposlim osmoro mladih ljudi u period od dve godine od početka rada i mislim da tu neće biti nikakvih problema. Već sada postoji potreba da se angažuje mnogo veći broj ljudi, zato što smo u odnosu na početni projekat malo i proširili park“, ističe Boban Petrović.

Srednjovekovni park će imati krčmu, kovačnicu, prodavncu suvenira, kulu u kojoj će biti smešten muzej u kojem će posetioci moći da razgledaju srednjovekovno oružje, oruđe, odore, oklope.

„Radili smo repliku mača Svetog Merkurija iz Gračanice, Isusa Hrista iz Visokih Dečana, zatim srpski mač, razne sekire, hirurške elemente koji su korišćeni za vreme Kralja Milutina, pošto se vezujemo za taj početak 14. veka i vremenski period kada je građena Gračanica, ali i druge događaje koji su se ovde odvijali u srednjem veku i trudićemo se to da prikažemo posetiocima i turistima“, dodao je Petrović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Bilo je predviđeno da srednjovekovni park bude otvoren u maju mesecu, ali su pandemija i vremenske prilike to malo odložile.

“Trebalo je da početkom maja meseca zvanično otvorimo park međutim, zbog loših vremenskih prilika i problema koji su se javili u hodu, najvervatnije će otvaranje biti u junu. Potrudićemo se da i Šild festival bude na samom otvaranju, pa da bude više događaja tada”.

Turisti koji dođu u Gračanicu najčešće obilaze manastir i arheološko nalazište “Ulpijana”.

„Manastir Gračanica se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, tako da upravo zbog manastira najveći broj turista i dolazi u Gračanicu. Pored manastira, u poslednje vreme sve veći broj turista obilazi arheološko nalazište Ulpijana, za koje verujemo da će tek postati jedna od atrakcija zbog koje će turisti i dolaziti ovde“, rekla je Teodora Đokić iz Turističke organizacije Gračanica.

„Sam tematski park je novi turistički proizvod koji će uticati na to da se turisti koji dođu i obiđu Gračanicu zadrže i malo duže. Neka moja zamisao je bila da se tursti zadrže ceo dan, a velika je verovatnoća da ako ostanu ceo dan i prenoće ovde. Samim tim se utiče i na razvoj turizma i na ekonomski razvoj, na povećanje broja zaposlenih, ne samo kod nas, jer mi ćemo imati samo kafić, a usluge keteringa ćemo koristiti iz drugih restorana. Trudićemo se da se povežemo, da svi imaju korist od ovoga i svi vide neku korist od bavljenja turizmom, kako direktnu tako i indirektnu”, dodao je Petrović.

Opštinu Gračanica je protekle godine, u odnosu na 2019., zbog epidemije koronavirusa, posetilo 90 odsto manje turista.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: