Косово и МетохијаПолитика

Koliko su Beograd i Priština blizu pregovaračkog stola?

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Pozivi na nastavak dijaloga ne prestaju, a premijer Kosova Aljbin Kurti i dalje ne menja stav da pregovori Beograda i Prištine u ovom trenutku za njega nisu prioritet. Da li će Nemačka i Francuska “pogurati” proces dijaloga?

Posle nemačke kancelarke Angele Merkel i Evropske unije, poziv za nastavak i pomoć u dijaloga Aljbinu Kurtiju ponudio je i predsednik Francuske Emanuel Makron, a koliko je njihovo angažovanje po pitanju pregovora između Beograda i Prištine važno?

“Ne samo Nemačka i Francuska, nego i zemlje Kvinte, pa i SAD stoje na raspolaganju gospodinu Kurtiju u vezi nastavka dijaloga sa Srbijom. Međutim, ono što mi možemo da vidimo od njegovih principa, on ne žuri ka tome da dijalog bude ažuran u onoj meri kako to žele Nemačka i Francuska, ali očigledno će dijalog biti nastavljen u onoj meri u kojoj je Kurti dao svoje neke predloge, u smislu pronalaženje nestalih lica, u vezi sa ratnim zločinima, pa i mnogim drugim stvarima koje on pominje”, rekao je direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

Za direktora nevladine organizacije “Aktiv” Miodraga Milićevića, ohrabrujuća je poruka specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da će se proces pregovora uskoro nastaviti.

“Sa te strane, nadam se da će ipak neke teme koje su prethodno bile označene kao prioriteti, poput pitanja nestalih i kidnapovanih, ipak da se nađu na stolu, odnosno da se nađu konkretno u procesu budućeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine”, istakao je Milićević.

Priština i Beograd imaju različite prioritete kada je u pitanju dijalog. Najteže je izgleda međunarodnoj zajednici, koja te “zahteve” mora da uklopi, tako da obe strane budu zadovoljne.

“Smatram da dijalog više neće biti onakav kakav je bio, nego će Kurti dati neki drugi smer u smislu realizovanja onoga za šta on smatra da je važno za Kosovo”, kazao je politički analitičar Fatmir Šeholi.

“On (Aljbin Kurti) je u samom obraćanju rekao da nastavak dijaloga bude dijametralno suprotan od svega onoga što smo do sada imali da vidimo. Iz kosovskog ugla tretira se, odnosno postavlja se to pitanje izjednačavanja državnosti Kosova i Srbije, i da u tom smislu sigurno možemo da očekujemo neku vrstu reciprotiteta tokom nastavka dijaloga”, dodao je Milićević.

Saradnja Aljbina Kurtija sa SAD-om za vreme dok je šef Bele kuće bio Donald Tramp nije bila na zavidnom nivou, a posebno je bilo uočljivo njegovo neslaganje sa Ričardom Grenelom. Očekivanja su da će se to u narednom periodu popraviti.

“Sada imamo jedan sasvim drugačiji pristup prema Aljbinu Kurtiju same američke administracije. Kao što smo videli, američki državni sekretar Entoni Blinken je poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da očekuje uzajamno priznanje Kosova i Srbije, a to odgovara Kurtiju i delegaciji Kosova”, rekao je Šeholi.

Prema saznanjima „Albaninan posta“, delegacije Prištine i Beograda, predvođene kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sastaće se tek tokom septembra u Parizu, uz prisustvo francuskog predsednika Emanuela Makrona i, kako piše albanski medij, predstavnika SAD i Rusije.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: