Косово и МетохијаПолитика

Da li će Vjosa Osmani da bude predsednik Kosova?

Vjosa Osmani, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Na sednici Skupštine Kosova danas su novi poslanici, koji su zamenili one koji su postali ministri i one koji nisu prisustvovali konstitutivnoj sednici položili zakletvu. U popodnevnim satima je zakazana vanredna sednica za izmenu “izbornog zakona”, a ako budu poslanici u Skupštini saglasni, biće nakon toga sazvana sednica i za izbor predsednika Kosova, izjavila je na konferenciji za novinare poslanica iz redova Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja.

Ona ističe da će predsedništvo Skupštine prvo raspravljati o amandmanu na Zakon o izborima u dijaspori.

“Dali smo ključno obećanje da je prioritet izborni zakon i prvo ćemo o tome raspravljati. Nakon toga možemo da biramo predsednika, naši kandidati su Vjosa Osmani i Nasuf Bejta”, istakla je Kusari Ljilja.

Opozicione stranke, koje su se ranije izjasnile da neće podržati Vjosu Osmani u izboru za predsednika, sada tvrde, da ovakvim potezom Pokret Samoopredeljenje želi da “zarobi celu zemlju”.

“Ako se zakon bude promenio, Samoopredeljenje će osvojiti malo više glasova u dijaspori, ali će time otvoriti put Srpskoj listi da dobije više od 10 zagarantovanih mesta. Time će ova lista da dobije veći broj glasača koji živi na teritoriji Srbije”, poručeno je iz Socijaldemokratske inicijative Kosova.

Sa druge strane, analitičari na Kosovu smatraju nema dileme kada je izbor predsednika u pitanju i da Aljbin Kurti neće dozvoliti da neko drugi umesto Vjose Osmani zauzme to mesto.

“Obzirom da je Kurti sve vreme imao kandidatkinju za predsednicu Kosova Vjosu Osmani, veoma je teško da u ovom trenutku možemo imati nekog drugog kandidata. Pre ćemo ići na izbore nego da bude izabran neko drugi. Iako je cenenjeno ime Murat Jašari predloženo od strane Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, oni nemaju dovoljno glasova da bi ga izglasali”, rekao je za naš portal politički analitičar Fatmir Šeholi.

Šeholi smatra da su prikupljeni svi potpisi za vanrednu sednicu i očekuje da predsednik Kosova bude izabran već danas.

“To mora danas da se reši eventualno u ponedeljak kada je zadnji rok, jer ako se predsednik uskoro ne izabere, to znači da automatski idemo na izbore”, zaključuje Fatmir Šeholi.

Na parlamentarnim izborima koji su održani 14. februara Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ubedljivo je pobedio i osigurao 58 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova. Vjosa Osmani je na izborima osvojila najviše glasova, ukupno 300.788. Aljbin Kurti je 22. marta sa glasovima 67 poslanika od ukupno 107 prisutnih, izabran za novog premijera Kosova, dok je za predsednika Skupštine izabran Glauk Konjufca. U izboru za predsednika moraju da učestvuju i da glasaju 80 poslanika u prva dva kruga, dok je u trećem krugu takođe potrebno da u Sali budu 80 poslanika, ali je dovoljna natpolovična većina od 61 poslanika.

Ana Marković
%d bloggers like this: