ДруштвоКосово и Метохија

Urlike Ričardson: Odlična saradnja agencija UN-a sa opštinom Gračanica

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Između agencija Ujedinjenih nacija na Kosovu i opštine Gračanica je uspostavljena odlična saradnja, rekla je danas UN koordinator za razvoj Urlike Ričardson. Ona je sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem posetila i Omladinski centar u ovom mestu, kao i humanitarni bazar za lečenje Magdalene Nedeljković iz Kosovske Mitrovice.

„Cilj naše posete je da vidimo odvijanje stabilizacionog programa za zajednici, kao i program za povratak i reintegraciju. Oba programa su podržana od strane Evropske unije ovde na Kosovu. Kada pogledamo opštinu, vidimo odličnu saradnju. Na primer imali smo razgovore sa predstavnicima omladinskog centra ovde, koji se veoma trudi da obezbedi aktivnosti za sadržajnu interakciju mladih ljudi, koji naravno dolaze iz većinski srpske zajednice koja je ovde većina, ali i za mlade koji dolaze iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice. Želim da pohvalim omladinski centar, jer nije bitno samo napraviti platformu za interakciju, već imati i aktivnosti i stvarati mogućnosti za jačanje sposobnosti mladih. Takođe i razmena informacija koju smo imali, veoma je korisna. Oni su razgovarali sa nama i o zagađenju vazduha i ono što je veomo bitno, o njihovim aktivnostima kojima podržavaju zajednicu u vezi sa Kovidom“, rekla je Ričardson.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn


Na pitanje novinara našeg portala, kada se može očekivati novi kontigent vakcina za građane Kosova, Ričardson je rekla da će se to dogoditi u narednih nekoliko meseci.

„Covax nam je dostavio raspored u kome će do kraja maja stići preostalih otprilike sto hiljada vakcina. Nadamo se da će ih biti još više. Naravno, Kosovo radi na nabavci dodatnih vakcina, i to kroz pregovore sa farmaceutskim kompanijama. Mi se nadamo da će kroz nekoliko meseci, otprilike za dva meseca, stići još vakcina na Kosovo“, istakla je UN koordinatorka za razvoj.


Predsednik opštine Gračanica je takođe zadovoljan saradnjom sa agencijama UN, kao i sa predstavnicima ostalih međunarodnih misija.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Danas smo sumirali rezultate naše saradnje koji su veoma dobri. Jedan od najvećih projekata koji je urađen u Gračanici je RRK 5 zahvaljujući Ministarstvu za povratak i zajednice, zahvaljujući UN, zahvaljujući organizaciji IOM. Odradili smo veoma dobar posao, napravili smo dosta kuća za povratnike i za naše meštane. Isto tako, isfinansirali smo nekoliko malih biznisa koji su otvorili nove mogućnosti za opstanak naših mladih na ovim prostorima“, rekao je između ostalog Popović, uz obećanje da će se saradnja nastaviti na novim idejama i novim projektima.

Ana Marković
%d bloggers like this: