ДруштвоКосово и Метохија

Uhapšena Mila Anđelković iz sela Novake, i oslobođena tokom dana

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su noćas povratnicu na Kosovo i Metohiju Milu Anđelković (44) iz sela Novake kod Prizrena, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. Mila je noćas oko ponoći uhapšena na prelazu Merdare zbog navodno falsifikovanih papira za stan u Suvoj Reci, koji je njen otac dobio od Elektrokosmeta, još 1998. godine. Ona je pod pratnjom policije sprovedena u stanicu u Suvoj Reci.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je Mili Anđelković obezbedila advokata, a o njenom neosnovanom hapšenju obavešteni su i svi relevantni predstavnici međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji.

„Mila je uhapšena zbog stana koji je uzurpirao Albanac, inače bivši kolega njenog pokojnog oca. Iako je doneto rešenje o iseljavanju uzurpatora, napravljen je dogovor da on ostane u stanu i plaća kiriju. Međutim kiriju je platio samo jedan mesec, a posle toga je nastavio da bespravno živi u stanu. Hapšenje Mile Anđelković još jedan je od brutalnih primera zastrašivanja Srba povratnika na Kosovo i Metohiju. Očigledna je namera vlasti u Prištini da se Srbi različitim mehanizmima pritisaka i pretnjama hapšenjem odvrate od povratka. U obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine jedna od prvih tema bilo je i pitanje interno raseljenih lica, za koje nažalost još uvek ne postoje potrebni, pre svega bezbednosni preduslovi za njihov povratak. Najnoviji odnos prištinskih vlasti prema Mili Anđelković samo pokazuje da u Prištini ne postoji politička volja da se prognani vrate na svoja vekovna ognjišta“, navodi se u saopštenju i dodaje da „Srbi sa Kosova i Metohije ne smeju biti žrtve samovolje Prištine i mete političkih i montiranih procesa“.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da se prestane da progonom povratnika i očekuje reakciju Brisela i međunarodnih misija na ovakva kršenja prava i praksu zastršivanja povratnika i traži da Mila Anđelković bude puštena na slobodu, zaključuje se u saopštenju.

Update

Mila Anđelković, koja je noćas uhapšena na administrativnom prelazu Merdare, puštena je da se brani sa slobode, javlja RTS.

„Tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu je uvažio dokumentaciju koju smo dostavili i koja nedvosmisleno pokazuje da Mila Anđelković nije izvršila krivično delo“, rekao je advokat Dejan Vasić, branilac povratnice iz sela Novake.

O daljem toku postupka odlučuje tužilac a Anđelkovićeva je, kako smo ranije javili, uhapšena zbog navodnog falsifikovanja dokumenata.

%d bloggers like this: