ДруштвоКосово и Метохија

Humanitarni bazar u Gračanici: Pomozimo Magdaleni Nedeljković iz Kosovske Mitrovice

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Humanitarni bazar za lečenje sedmogodišnje Magdalene Nedeljković iz Kosovske Mitrovice održan je danas u Gračanici. Akciju je organizovao Omladinski savet opštine Gračanice, koji je pozvao sve ljude dobre volje da pomognu koliko mogu, kako bi se novac što pre sakupio.

„Stanje je alarmantno, devojčica ima preko 30 epi napada dnevno i to je stvarno zabrinjavajuće. Ovo je drugi deo akcija koja se održava na moju incijativu, a koju uz pomoć svih dobih ljudi uspevamo da odradimo. Prodajemo koktele i sakupljamo novac od svirki i sav sakupljen novac ide za lečenje male Magdalene“, dodao je Dušan Borisavljević iz Omladinskog saveta u Gračanici, dodavši i simpatičnu opasku da će obrijati bradu kada novac bude sakupljen.

Današnju humanitarnu akciju podržao je lokalni bend Libero koji je organizovao svirku i barmeni caffe bara Dorijan Grej. Oragnozovano je i pravljenje bezalkoholnih koktela.

„Hvala svim ljudima koji su došli i koji će doći da podrže našu ideju i našu akciju. Kao što znate, niko od nas nema nešto previše novca i niko ne može da da milion eura da pomogne, ali ako bi svako dao ono što zna i što najbolje ume i novac bi se jako brzo sakupio. Nije sve do novca, nego do onoga gde, kako i zbog čega ga trošiš“, rekao je Stefan Milić barmen caffe bara Dorijan Grej.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i predstavnica Ujedinjenih nacija za Kosovo Ulrike Ričardson pružili su podršku humanitarnom bazaru za lečenje sedmogodišnje devojčice iz Kosovske Mitrovice.

„Ovo su aktivnosti koje se redovno izvode u našoj opštini. Meni je drago da meštani opštine Gračanica uvek pokazuju solidarnost i da ja sam, kao i službenici u opštini Gračanica redovno učestvujemo u svim humanitarnim bazarima“, kazao je Popović.

„Vidimo i dosta humanitarnih akcija, kao ova koja se nalazi iza mene u kojoj se skuplja novac za lečenje devojčice iz Severne Mitrovice. I ovo je samo jedan primer šta je to što radi Omladinski savet“, rekla je predstavnica Ujeninjenih nacija.

Iz Omladinskog saveta su apelovali na sve ljude da putem fonacije „Budi human“, Aleksandra Šapića mogu da se informišu, kao i da putem žiro računa mogu da uplate novac za Magdalenino lečenje, a sms poruku mogu poslati sa broj 933 – 3030.

Magdalena je rođena kao zdravo dete i iz uredne trudnoće, kažu njeni roditelji. Sa osam meseci dobija prvi epi napad, nakon koga dobija dijagnozu Tuberozna skleroza. To je multisistemska bolest do koje dolazi mutacijom gena i spada u retke bolesti, neizlečiva je i krajnje nepredvidiva, jer svako ima različite simptome u rasponu od blage do potpune nefunkcionisanosti i raznih oblika mentalne retardacije. Sada je primarna poseta TCH klinici u Hjustonu radi dodatnih najsavremenijih dijagnostičkih pregleda koji će pomoći u donošenju odluke koji hirurški zahvat može pomoći Magdaleni, kao i sprovođenje zahvata. Sredstva su neophodna za operaciju, putne troškove i troškove smeštaja.

Za Magdalenino srećnije detinjstvo! Budimo humani!

Pomozimo Magdaleni!

Ana Marković
%d bloggers like this: