Косово и МетохијаКултура

Gračanica: Predstavom „Polomljeno rebro“ poručeno „stop“ nasilju

Nakon prikazivanja preko platforme Jutjub, predstava „Polomljeno rebro“ je večeras premijerno odigrana pred publikom u Gračanici. Komad koji govori o rodno zasnovanom nasilju ima za cilj da ohrabri žrtve da svaki vid maltretiranja prijave.

Predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, govori o suštinskom nepoznavanju ljubavi i besramnom poistovećivanju njene nežnosti sa bestijalnom demonstracijom sile jačeg nad slabijim, o ubijanju muževnosti u muškarcu, i o svetačkoj trpeljivost žene koja veruje da će ljubav promeniti nasilnika. Sve dok žena ne donese nejvažniju odluku i jednim pozivom stavlja tačku na svoj dotadašnji život. Odlukom da zatraži pomoć, „lomi ruku“ koja je njoj polomila rebro. Ona prijavljuje nasilje, što je jedini, pravi i zdrav izbor.

Glumica Tamara Tomanović ističe da je ideja bila da se zbog aktuelne situacije sa korona virusom napravi Jutjub projekat povodom obeležavanje Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, te da u tom trenutku nije bila svesna šta je zapravo pokrenuto.

„Ideja je bila da pokažemo jedan par i šta to pokreće nasilje, kako se ono vrši, zašto ta žena ostaje u takvom bolesnom odnosu, zašto ne odlazi, kako ne ume da pronađe pomoć ili izlaz, i šta se desi na kraju da ona reši da prijavi nasilje. Tako da smo mi 25. novembra kada je bila premijera na Jutjubu videli da je dosta ljudi to pogledalo, preko 2.500, što je nama vrlo značajno. Meni je dosta žena pisalo sa svojim životnim iskustvima nakon toga. Ja nisam bila svesna šta mi pokrećemo i kakvu temu mi počinjemo da obrađujemo i radimo. Tek sam tada shvatila koliko je značajna ova predstava“, rekla je Tomanovićeva nakon premijere u Gračanici.

Cilj je, ističe Tomanovićeva, da svaka žena razmisli o svom životu, o svojim postupcima, te da se ohrabri i kaže „ja sam žrtva nasilja, pomozite“.

Reditelj i glumac u predstavi Janko Cekić ističe da je ovaj komad za njega bio izazov.

„Postoji nešto u glumačkom svetu da je uvek nekako primamljvije igrati negativce, jer je to uvek nešto što je kod nas strano i to je onda veći izazov, otići što dalje od sebe, a uvek imati nešto za šta se uhvatiti. Ovo je bio za mene izazov, jer je totalna nepoznanica za mene u muško-ženskim odnosima, partnerskim odnosima, ali i veliki neki individualni rad i kopanja po sebi, da bi se došlo do nekog uverljivog rezultata“, rekao je Cekić.

Predstava je urađena u okviru projekta „Eliminacija i prevencija rodno-zasnovanog i porodičnog nasilja“, koji je podržao Populacioni fond UN-a UNFPA.

Komad „Polomljeno rebro“ će sutra i prekosutra biti izveden u Kosovskoj Mitrovici, a zatim i Beogradu.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: