Косово и МетохијаПолитика

DPK i ABK neće pružiti podršku Vjosi Osmani za predsednicu Kosova

Vjosa Osmani, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Nakon što se su se poslanici Demokratskog saveza Kosova saglasili da će prisustvovati sednici na kojoj će biti biran predsednik Kosova, danas su se oglasili i predstavnici Demokratske partije i Alijanse za budućnost Kosova, koji su izjavili da neće dati podršku Vjosi Osmani za predsednicu.

Da PDK neće podržati kandidatkinju Samoopredeljenja za predsednicu Kosova, Vjosu Osmani, izjavio je danas predsedavajući ove političke opcije Enver Hodžaj.

On je istakao da bi predsednik Kosova trebalo da bude neko ko je politički nezavistan.

„PDK ne podržava kandidaturu Vjose Osmani. Ona je bila podela, karijeru je podigla u duhu podeljenosti. Drugo, ona je stranački kandidat, ne pristaje joj da bude predsednik“, rekao je Hodžaj.

S druge strane, predsednik Alijanse za buducćnost Kosova Ramuš Haradinaj je naveo da ni novoimenovani premijer Kosova Aljbin Kurti, kao ni kandidatkinja za predsednicu Kosova Vjosa Osmani, nisu tražili od ove stranke da glasaju za Vladu i predsednika.

„Pozdravili smo mogućnost da razgovaramo sa pobednicima izbora Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, ali od njih nismo dobili nijedan predlog, zahtev ili političku ponudu da glasamo za Vladu ili predsednika Kosova. Nisu tražili od nas saradnju i samim tim mi nismo deo političkog sporazuma za izbor kandidata Samoopredeljenja za kosovskog predsednika“, rekao je Haradinaj.

Za lidera Alijanse za budućnost Kosova, odluka DSK da prisustvuje sednici na kojoj će se birati predsednik Kosova je, kako je rekao, novi odnos između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: