Covid 19Косово и Метохија

Kosovo napokon dobilo prve vakcine protiv korona virusa

Foto screenshot EkonomiaOnline

Na Kosovo su večeras stigle prve doze Astra Zeneka vakcina. Tačno 24.000 vakcina stiglo je uz pomoć UNICEFA, a vakcine je dočekao premijer Kosova Aljbin Kurti.

Iako je dopremanje vakcina najavljivano mnogo ranije, još februra meseca, Kosovo je večeras napokon dobilo prve doze vakcina putem programa Svetske zdrastvene organizacije COVAX. Premijer Kosova Aljbin Kurti je zajedno sa ministrom zdravlja Arbenom Vitiom, ali i predstavnicima međunarodne misije na Kosovu, dočekao na prištinskom aerodromu prvi kontigent vakcina. Kako je najavljeno, prioritet u vakcinisanju prvenstveno će imati zdrastveni radnici, osobe sa hroničnim bolestima i stariji građani.

„Vakcinaciju treba započeti odmah i bez ikakvog odlaganja. U poslednje dve nedelje imamo 10 umrlih na dnevnom nivou i sve veći broj zaraženih. Mere koje su na snazi treba da se pooštre, kako bi se smanjio broj zaraženih korona virusom. Naša vlada i vlada koju su građani izabrali radi danonoćno kako bi obezbedila što veći broj vakcina”, rekao je Kurti.

Ministar zdravlja Arben Vitia je naglasio da na Kosovu početak imunizacije treba započeti tamo gde je najteže, na Infektivnoj klinici u Prištini.

“Nemamo vremena za gubljenje, ali takođe nemamo prostora za opuštanje. Iako se započinje sa vakcinacijom, to ne znači da se pandemija bliži kraju. Moramo da nastavimo da poštujemo sve mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa”, kazao je Vitia.

I predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu pozdravili su dolazak prvih doza vakcina i poručili da je ovo nova faza u borbi protiv pandemije korona virusa.

“Kosovo je dobilo prvi kontigent od 24.000 doza vakcina i one su verovatno dovoljne za imunizaciju građana koji su na prvoj liniji fronta. Ovo je prvi kontigent, a u narednim nedeljama očekujemo nove isporuke“, istakao je zamenik šefa Kancelarije EU u Prištini, Rikardno Sera.

Sličnog mišljenja su bili i ambasador Velike Britanije na Kosovu, Nikolas Abot i predstavnica Ujedinjenih nacija za Kosovo Ulrike Ričardson i pozvali sve građane da poštuju sve preporučene mere kako bi se sprečilo dalje širenje epidemije.

Prištinski zvaničnici takođe su dodali i da se vode pregovori sa, kako su istakli, prijateljskim zemljama kako bi se obezbedile nove doze vakcina.

Ana Marković
%d bloggers like this: