ДруштвоКосово и Метохија

Eparhija raško-prizernska: Sprečiti obijanja pravoslavnih crkava na Kosovu

foto: GračanicaOnlajn

Eparhija raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog niza pljački i provala pravoslavnih hramova u proteklih nekoliko nedelja. Samo u poslednjih 10 dana, opljačkano je i provaljeno je u šest crkvenih objekata.

U saopštenju Eparhije raško-prizrenske se traži od nadležnih organa, ali i od međunarodne zajednice da učine maksimalne napore kako bi se napadi na verske objekte sprečili i da se odgovorni privedu pravdi.

“Ovoliko provala i krađa u kratkom vremenu izaziva uznemirenost među našim sveštenstvom i narodom, posebno u ove svete dane Velikog posta. Učestale krađe i provale na našim hramovima takođe pokazuju da je neophodno da se preduzmu dodatne mere bezbednosti”, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

U poslednjih petnaestak dana su opljačkane crkva Sv. apostola Petra i Pavla u Klokotu, crkva Svete Trojice u Partešu, crkva Svete Nedelje u Gornjoj Gušterici, crkve Svetih 40 mučenika Sevastiljskih i crkva Svetog Dimitrija u selima Drajkovce i Donja Bitinja u opštini Štrpce i crkva Sv.apostola Luke u selu Vitomirica u opštini Peć.

%d bloggers like this: