Косово и МетохијаПолитика

Potvrđeni konačni rezultati kosovskih parlamentranih izbora

Centralna izborna komisija Kosova, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Centralna izborna komisija Kosova je objavila danas konačne rezultate parlamentarnih izbora na Kosovu, održanih 14. februara ove godine, na kojima je pobedila stranka Aljbina Kurtija, Pokret Samoopredeljenje osvojivši 50,28% glasova i 58 poslaničkih mesta od ukupno 120. Zatim slede PDK sa 17% i 19 poslanika, LDK sa 12,64% i 15 poslanika, AAK sa 12% i osam poslaničkih mesta, dok je Srpska lista osvojila svih 10 zagarantovanih mesta za Srbe. Koalicija Vakat osvojila je dva poslanička mesta, dok su po jedno mesto osvojile Nova demokratska parija Kosova, Goranska stanka, Nova demokratska incijativa za Kosovo, Aškalijska partija za integraciju, Romska inicijativa, Napredni pokret kosovskih Roma i Socijaldemokratska unija.

Srpska lista ispred srpske zajednice osvojila je 5,060% ili 44.404 pojedinačna glasa.

Gledano pojedinačno, najvise glasova je osvojila Vjosa Osmani, čak 300.788, na drugom mestu je Glauk Konjufca sa 200.641 glasom, na trećem Arben Vitia sa 107.813 glasova itd. Aljbin Kurti nije bio na izbornoj listi, zbog pravosnažne sudske presude.

Kako je CIK objavio izlaznost je bila 48,87%, odnosno preko 800 hiljada birača.

Rok za sazivanje sednice skupštine Kosova i izbor njenog predsednika, koji pripada Pokretu Samoopredeljenje, iznosi 30 dana. Za izbor vlade, Kurtiju će biti potrebno minimalno 61 poslanik, a smatra se da je to već i obezbedio podrškom stranaka nevećinskih zajednica, a naročito sada kada su poništeni glasovi Građanske inicijative Ujedinjena zajednica koju predvodi Adrijana Hodžić.

%d bloggers like this: