Косово и МетохијаСаопштења

Kancelarija za KiM: Hapšenje Dejanovića i Vlajkovića, udar na izbornu volju Srba

Hapšenje predsednika opštine Klokot, Božidara Dejanovića i direktora odeljenja za urbanizam u toj opštini Dejana Vlajkovića, od strane Kosovske policije, udar je i pritisak na izbornu volju građana u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, poručuju iz Kancelarije za KiM.

„Pripadnici specijalne kosovske policije pod punim naoružanjem, upali su danas u prostorije srpske opštine Klokot i tom prilikom uhapsili gradonačelnika Božidara Dejanovića. Dejanović je pod policijskom pratnjom sproveden u Prištinu i njemu je određeno zadržavanje od 48 sati. On je uhapšen bez ikakvog pravnog osnova ili valjanih dokaza, a neposredno nakon njega uhapšen je i Dejan Vlajković, direktor odeljenja za Urbanizam opštine Klokot“, saopšteno je medijima iz Kancelarije za KiM, odakle je poručeno da je uhapšenima obezbeđen pravni zastupnik i da su o slučaju obaveštene sve relevantne međunarodne institucije.

„Prilikom upada u prostorije opštine, specijalne snage kosovske policije izvršili su premetačinu, a u nastavku akcije upali su i u nekoliko srpskih kuća u kojima žive politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije. Najoštrije osuđujemo represiju i hapšenje srpskog gradonačelnika opštine Klokot i zastrašivanje i odmazdu nad zaposlenima u zgradi opštine. Ovakvo brutalno ponašanje kosovske policije predstavlja nastavak pritiska i ugnjetavanja kojem su kontinuirano izloženi sropski predstavnici na teritoriji Kosova i Metohije, kao i vid zastrašivanja naroda i slanja poruke da za njih nema mira i normalnog života. Toj vrsti pritisaka srpski narod je bio izložen ne samo tokom izborne kampanje nego očigledno još snažnije u periodu nakon izbora.

Nedopustivo je da neko baca senku na ubedljivu i istorijsku pobedu Srpske liste koja je nesporna i koja je osvojila 96,14 odsto glasova srpskog stanovništa na Kosovu I Metohiji. Svakoga dana svedoci smo brojnih vesti i video priloga o brutalnim izbornim manipulacijama od strane albanskih političkih predstavnika koji bi sada očigledno želeli da svoje izborne mahinacije zamaskiraju napadom na Srbe i predstavnike Srpske liste. Takve scenarije napada i brutalnog obračuna sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji nećemo dozvoliti i zbot toga tražimo hitnu i odlučnu reakciju relevantnih međunarodnih organizacija kao i Brisela“, zaključuje se u saopštenju.

%d bloggers like this: