Covid 19Косово и МетохијаСаопштења

Avdulah Hoti: U region stigle neproverene vakcine, na Kosovo stižu proverene ovih dana

Avdulah Hoti, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Odlazeći premijer Kosova Avdullah Hoti, održao je danas onlajn sastanak sa gradonačelnicima i Asocijacijom kosovskih opština, kojima se zahvalio, kako piše u saopštenju Vlade Kosova, na izvanrednoj saradnji lokalnih štabova preko Ministarstva zdravlja, Nacionalnog instituta za javno zdravlje, Bolničke službe i drugih institucija koje su bile uključene.

„Možda nije sve funkcionisalo kako treba, ali posao koji je urađen preko Lokalnih štabova i direktnog uključivanja gradonačelnika u upravljanje situacijom, verujem da je dao izvanredne rezultate“, naglasio je Hoti.

On je rekao da se Kosovo suočilo sa situacijom sa mnogo nepoznanica, kao i bilo koja druga zemlja na svetu, ali je naglasio da su tokom ovih meseci naučili da bolje upravljaju situacijom.

„Reorganizovali smo zdravstveni sistem i druge institucije da bi izašli u susret ovoj pandemiji i tu smo gde jesmo. Sa zadovoljstvom kažem da je postignuto da se preko ministarstva, instituta, bolničke službe, lokalnih štabova, centara porodične medicine i drugih institucija, upravlja situacijom i na osnovu međunarodnih pokazatelja, mi smo među zemljama koje su relativno dobro upravljale ovom situacijom”, rekao je Hoti, izrazivši saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje članove tokom pandemije, naglasivši da je, i pored ograničenih resursa, vlada uvek imala dovoljan budžet i resurse za borbu protiv pandemije korona virusom.

Konačno je regulisano snabdevanje kiseonikom u raznim bolnicama i klinikama, povećani su kapaciteti za testiranje i danas nijedna osoba koju treba testirati ne ostaje netestirana, tvrdi Hoti i naglašava da se već duže vreme radi na obezbeđivanju vakcina i da su sve kritike usmerene na nedostatak vaccine, neutemeljene

„Ono što se dogodilo u regionu, jeste da vakcine koje su došle iz istočnih zemalja, nisu proverene i nisu sertifikovane, a takođe nisu prošle potrebne protokole. Nismo ušli u te igre da obezbedimo vakcine, samo za javni imidž“, rekao je Hoti.

On je obećao da će za nekoliko dana doći prve zalihe vakcina, da je za to napravljena strategija imunizacije, detaljno su o tome obavešteni gradonačelnici, identifikovane su osobe i određene starosne grupe koje će biti prve vakcinisane.

Izvor: Saopštenje iz kabineta premijera
%d bloggers like this: