Косово и МетохијаПолитикаПреузето

Poništeni glasovi iz opština sa srpskom većinom za bošnjačke partije i Romsku inicijativu

Centralna izborna komisija Kosova, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Izborni panel za žalbe i predstavke Kosova je odlučio da se ponište glasovi koje su bošnjački politički subjekti dobili u opštinama sa srpskom većinom, u Zubinom Potoku, Štrpcu, Ranilugu, Gračanici, Partešu, Klokotu, Novom Brdu, Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

Predstavnici manjinskih nesrpskih zajednica na Kosovu su 5. marta podneli žalbu na konačne rezultate izbora, zbog uverenja da su Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Romska inicijativa ušli u Skupštini Kosova zahvaljujući Srpskoj listi.

Izborni panel za žalbe i predstavke je poništio 4.205 glasova koje je dobila Ujedinjena zajednica Adrijane Hodžić, koja je prema konačnim rezultatima osvojila ukupno 6.422 glasa i jedno mesto u Skupštini Kosova.

Adrijana Hodžić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Poništeno je 583 glasa za koaliciju Vakat, Socijaldemokratska unija je ostala bez 165 glasova, Naša inicijativa je izgubila devet, a Nova demokratska stranka 14 glasova.

„Nalaže se Centralnoj izbornoj komisiji Kosova da ukloni poništene glasove iz konačnog rezultata“, navodi se u odluci Izbornog panela za žalbe i predstavike.

Takođe, Izborni panel za žalbe i predstavke je poništio preko 800 glasova koje je u srpskim sredinama na Kosovu dobila Romska inicijativa, koja je osvojila 4.049 glasova.

U odluci stoji da je opšti broj glasova za bošnjačke partije povećan za 49 odsto, u poređenju sa rezultatom izbora iz 2019., i da je do tog uvećanja došlo “iz jednog jedinog razloga, gde je, kao nikada ranije, hiljade birača srpske zajednice na Kosovu glasalo za bošnjačke predstavnike”.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

“Po prvi put na opštim izborima na Kosovu, određeni politički subjekti, u ovom slučaju Ujedinjena Zajednica- Adrijana Hodžić i Koalicija Vakat su dobili većinu glasova od srpske zajednice, što u ovom slučaju predstavlja devijaciju volje birača bošnjačke zajednice, a u osnovi predstavlja miniranje izbornog procesa, ali i njegovog integriteta”, stoji u odluci.

Na ovu odluku Izbornog panela, nezadovoljne strane imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu Kosova koji odluku mora da donese u roku od 72 sata. Odluka Vrhovnog suda Kosova je konačna i obavezujuća za sve.

Inače, Srpska lista je osvojila svih deset mandata rezerevisanih za srpsku zajednicu. Još deset je rezervisano za ostale zajednice koje žive na Kosovu i prema rezultatima CIK-a po dva je osvojila Turska demokratska partija Kosova i Romska inicijativa.

Koalicija Vakat, Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Nova demokratska stranka su osvojili po jedno mesto ispred bošnjačke zajednice, a po jedno mesto je dobila i Jedinstvena goranska partija, Nova demokratska inicijativa Kosova koja predstavlja egipćansku zaednicu i Aškalijska stranka za integraciju.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Radio Kosovska Mitrovica
%d bloggers like this: