ДруштвоКосово и Метохија

Pasjane: Učesnici protesta traže smenu direktora ZC Gnjilane dr Zorana Perića

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Nakon objavljivanja rezultata konkursa o zaposlenju medicinskih sestara i tehničara u Zdravstvenom centru Gnjilane, meštani i oni koji su konkurisali, protestima, već drugi dan, iskazuju svoje nezadovoljstvo, tvrdeći da nisu poštovani zakonski kriterijumi, već da su odlučivale rodbinske veze.

„Na konkursu je direktor Perić primio svoje najbliže rođake i za to imamo dokaze“, kategoričan je jedan od organizatora protesta Bojan Stojković iz Pasjana.

Učesnici protesta traže poništavanje konkursa i smenu direktora ZC Gnjilane, dr Zorana Perića.

“Tri puta sam konkurisala do sada i tri puta sam bila pozivana na razgovor i nijednom nisam primljena. Deset godina čekam na posao, volontirala sam dve godine i stažirala jednu godinu. Nisam primljena verovatno zato što treba neko bliži da bude primljen, ko na primer ima završenu ekonomsku školu i slično, pošto na listi primljenih ima i onih koji su završili srednju ekonomsku školu, što stvarno nema smisla”, rekla je Dragana Popović iz Donje Budrige, dok Tanja Stanković iz Šilova, majka troje dece, tvrdi da već 20 godina čeka posao.

“Zbog čega ja nemam pravo da radim?”, pita Stankovićeva.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Među okupljenima se nalaze i oni koji nisu konkurisali, ali su došli da pruže podršku svojim komšijama jer, kako kažu, “znaju da je prilikom zapošljavanja bilo privilegovanih i da su radile rodbinske i političke veze”.

“Direktor bolnice dr Zoran Perić ima tri stana u Nišu i ima automobil od 20 000 evra, zaposlio je ženu, brata, bratanca, svakoga koga je mogao da zaposli iz porodice, on je zaposlio. On je dobar doktor, tu nema govora, ali žalosno je na kakav način vodi ovu ustanovu, koja za nas koji živimo ovde pre svega znači život”, ljutito tvrdi Dragan Trajković iz Pasjana, dodajući da je ovo neka vrsta pritiska da se ljudi iseljavaju, jer nemaju od čega da žive.

Učesnici protesta tvrde da im Republika Srbija pruža maksimalnu podršku i bez te podrške ne bi opstali, ali mole da nadležni organi ponište konkurs i smene aktuelnog direktora bolnice dr Zorana Perića.

“Moja kćerka je tri puta konkurisala za posao u ovoj bolnici i nije primljena. Studira medicinski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, a završila je srednju medicinsku školu sa odličnim uspehom. Nije dobila nikakvo obrazloženje zašto nije primljena. Mi živimo kao sedmočlana porodica i jedino primanje koje imamo je jedan minimalac. Smatramo da je velika nepravda napravljena i zahtevamo da se dr Zoran Perić smeni”, ogorčena je Darka Kostić iz Donje Budrige.

Sa druge strane, dr Zoran Perić, ne želeći da daje izjave za medije, našem novinaru je poslao saopštenje, navodeći da je konkurs sproveden adekvatno, da je sve u okviru zakona i uslova konkursa, uz “objektivno postupanje svih subjekata sprovođenja konkursa i da su izabrani kandidati koji su ispunjavali zakonske, stručne i druge kriterijume”.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Svi kandidati koji su izabrani na konkursu su ispunjavali navedene kriterijume i bili su rangirani u okviru broja predviđenog za prijem u radni odnos”, piše u saopštenju Zdravstvenog centra Gnjilane dostavljenom medijama.

Okupljeni su danas apelovali na nadležne institucije da prihvate njihove zahteve i najavljuju odlazak u Vladu Srbije i kod predsednika Aleksandra Vučića, kako bi ih obavestili o ovom problemu.

“Pozivam državu Srbiju i Aleksandra Vučića da nam pomognu, jer ovo što Perić radi je sramota i žalosno”, ističe Dragan Trajković, na šta se nadovezao i Bojan Stojković, koji je pročitao apel upućen predsedniku Srbije.

“Mi molimo našeg predsednika Aleksandra Vučića i našu Kancelariju za Kosovo i Metohiju da prihvate naše molbe, jer bez države Srbije i našeg predsednika, nama ovde nema opstanka.”

Vidno potrešena, jedva govoreći, medicinska sestra Dragana Ristić iz Raniluga, koja 13 godina čeka posao, kaže da njen muž već tri godine vozi kamion u inostranstvu, dok je ona sama sa decom, jer nemaju od čega da žive.

“Apelujem na predsednika države, Aleksandra Vučića, da uvaži sve ovo što kažemo, jer govorimo istinu”, moli Ristićeva, najavljujući odlazak u Beograd.

Na osnovu odluke Vlade Republike Srbije prošle godine je raspisan konkurs za prijem u stalni radni odnos medicinskih sestara i tehničara u Zdravstvenom centru Gjnilane. Za 34 radna mesta, konkrusalo je 195 ljudi.

Ana Marković
%d bloggers like this: