ДруштвоКосово и Метохија

Sahranjen vladika Atanasije

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je danas na groblju manastira Tvrdoš kod Trebinja. Nakon služenja Svete božanstvene liturgije i opela, koja je služena ispred Sabornog hrama Svetog preobraženja u Trebinju, pogrebna povorka je krenula ka manastiru Tvrdoš.

Sahrani vladike Atanasije su prisustvovali brojni vernici, sveštenstvo i najviši zvaničnici Republike Srpske i regiona, među kojima predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić sa ministrima i princ Filip Karađorđević sa porodicom.

Mitropolit dabro-bosanski Hrizostom je nakon opela pročitao oproštajnu poruku Patrijarha srpskog Porfirija umirovljnom episkopu Atanasiju, u kojoj je pisalo da imajući uvek u srcu Hrista vaskrslog, vladika Atanasije činio je da oni sveti oci i učitelji Crkve iz apostolskog i potonjih vremena o kojima je predavao, budu ne nekakvi naučni ili literarni, čak ni bogoslovski uzori, nego da budu deo naših života, da uz njega budu sa nama, ne samo na predavanjima nego gotovo uvek.

„Ne mogu da izostavim jednu kapitalnu činjenicu kojom Srpska Crkva, srpska kultura, srpski narod treba da se ponose: vladika Atanasije je uz pomenute svete: Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac. Ovih dana i dugom vremenu koje predstoji njegovo delo će, kao i dela svetog Justina i svetog Nikolaja, biti tumačeno, proučavano, umnožavano, ali što je najvažnije njegovo delo i njegove molitve za nas pred prestolom Oca Nebeskog, privodiće Srbe Crkvi Hristovoj u vekovima dok nas bude, a biće nas dok sledeći vladiku Atanasija sledimo Svetog Savu, Svetog Lazara kosovsko-metohijskog i sve svete iz roda našega“, poručio je patrijarh Porfirije.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije preminuo je u četvrtak u 83. godini nakon obostrane upale pluća izazvane infekcijom Covid 19. Od polovine februara je bio primljen u bolnicu u Trebinju nakon što je utvrđeno da je pozitivan na korona virus.

 

%d bloggers like this: