ДруштвоКосово и Метохија

Protesti u Pasjanu

Foto: RTV Puls

Dvadesetak osoba koji su prošle godine konkurisali za posao u Zdravstvenom centru Gnjilane i članova njihovih porodica, protestovalo je danas ispred bolnice u Pasjanu sa zahtevom da se konkurs poništi zbog nepotizma i drugih grešaka, javlja RTV Puls.

Nezadovoljni načinom kako su izabrani kandidati za posao medicinskog tehničara, učesnici protesta tvrde da je bilo privelegovanih prilikom zapošljavanja, a da su pri tom „radile“ rodbinske i političke veze.

„Punih 13 godina čekam na posao, a neki su primljeni odmah po završetku srednje škole. Ni ja, ni suprug, nismo zaposleni, a imamo dvoje dece. Ako se naši zahtevi ne prihvate, ići ćemo kod Vučića da ga upoznamo sa ovim problemom“, kaže Dragana Ristić iz Raniluga.

S druge strane, direktor ZC Gnjilane dr Zoran Perić negira tvrdnje da su radnici primljeni protiv zakonskih propisa.

„Sve procedure su obavljene u skladu sa zakonom. Svi primljeni su ispunjali uslove iz konkursa,  bez obzira na to da li su ili nisu moji rođaci.  Činjenica je da je većina kandidata ispunjavala uslove, pa smo morali da utvrdimo neke kriterijume i na osnovu toga odlučujemo, kao što su socijalno stanje porodice, a rešili smo i to da šansu damo mladima“, tvrdi dr Perić.

Što se tiče nezadovoljstva kandidata koji nisu prošli, dr Perić kaže da je spreman da razgovara sa svima i da se, ako je bilo nekih propusta, pronađe adekvatno rešenje.

Protest nezadovoljnih građana ponovo je zakazan za ponedeljak i ako njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni, najavljuju odlazak ispred Vlade Srbije u Beograd i kod predsednika Aleksandra Vučića kako bi i njega obavestili o tom problem, izveštava RTV Puls.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije sredinom prošle godine raspisalo je konkurs za prijem 40 medicinskih tehničara u stalni radni odnos u Zdravstvenom centru Gnjilane koji bi uskoro trebalo da počnu sa radom. Na konkurs se javilo 195 kandidata, a posao je dobilo 40 medicinskih sestara i tehničara, kako je bilo i predviđeno.

——————————————————————————————————————————–

Na protestu je bilo i onih koji su nezadovoljni načinom zapošljavanja u obrazovanju.

„Diplomirao sam istoriju i dali su mi samo dva časa da predajem. Kako od toga mogu da živim i kakva je moja perspektiva“, pita se Srđan Ničić iz Pasjana.

——————————————————————————————————————————–

%d bloggers like this: