Косово и МетохијаСаопштења

Kancelarija za KiM: U Pasjanu rođeno pet beba

Ilustracija foto: pixabay/PublicDomainPictures

U Zdrastvenom centru Gnjilane-Šilovo sa sedštem u Pasjanu juče je rođeno pet beba, što je rekord od 2015. godine od kada je ovo porodilište otvoreno. Na svet su došla tri dečaka i dve devojčice, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Direktor pasjanske bolnice dr Zoran Perić kazao je da se sve novorođene bebe i majke osećaju dobro.

“Do sada smo držali rekord sa četiri rođene bebe u jednom danu, a sada smo taj broj nadmašili, na šta smo veoma smo ponosni. Četiri bebe rođene su prirodnim putem, a peta carskim rezom. Dan pre toga imali smo još jedan porođaj i svi su odličnog zdravstvenog stanja”, kaže Perić i dodaje da je od trenutka kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio ovo porodilište 2015. godine u njemu na svet došlo više od 700 beba.

“To ne bi bilo moguće da nismo dobili jedno moderno porodilište, opremljeno najsavremenijim aparatima koji su poslednja reč tehnike, a koje nam je obezbedila Vlada Republike Srbije preko naše Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Naravno, velika je zasluga i našeg medicinskog kadra. Prošle godine, u jeku pandemije korona virusa kod nas je rođena 141 beba, a godinu pre 140. Uveren sam da ćemo ove godine te brojeve nadmašiti”, istakao je dr Perić.

Zdravstveni centar Gnjilane-Šilovo sa sedištem u Pasjanu darovaće svaku bebu neophodnim paketićem za prve dane novorođenčeta. Kancelarija za Kosovo i Metohiju svaku novorođenu bebu daruje sa 10.000 dinara jednokratne pomoći da bi na taj način podržala roditeljstvo i pronatalitetnu politiku u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.

%d bloggers like this: