ДруштвоКосово и Метохија

Upokojio se vladika Atanasije

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Večeras se u trebinjskoj bolnici upokojio episkop zahumsko-hercegovački Atanasije u 83 godini. Episkop Atanasije je zadnjih dana bio priključen na respirator, sa obostranom upalom pluća prouzrokovanom korona virusom. Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeno, saopšteno je iz zahumsko-hercegovačke eparhije.

Rođen je 8. 1. 1938. godine u selu Brdarica kod Šapca i završio je bogosloviju u Beogradu. Upisao je Bogoslovski fakultet 1958. godine, a zamonašen je 3. decembra 1960. godine. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu juna 1963. godine, a sledeće 1964. godine odlazi na Teološku akademiju na Halki, a potom na Teološki fakultet u Atinu. Biran je za dekana Bogoslovskog fakulteta 1980. — 1981. i 1990-1991. godine. Tokom rada na fakultetu, objavio je oko stotinu naučnih radova.

Krajem 1983. godine Atanasije Jevtić u časopisu „Pravoslavlje“ započinje objavljivanje feljtona „Od Kosova do Jadovna“, u kojem govori o stradanju srpskog naroda u raznim vremenima i raznim delovima Jugoslavije. Feljton detaljno opisuje slučajeve napada Albanaca na Srbe na Kosovu, maltretiranje monaha, silovanja monahinja, itd, poredeći probleme Srba na Kosovu sa genocidom nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

%d bloggers like this: