ДруштвоКосово и Метохија

Protesti rodbine i srednjoškolaca u Gračanici se nastavljaju

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Nakon masovne tuče dve grupe mladića koja se dogodila pre nedelju dana ispred škole u Lapljem Selu i zbog koje je sedmorici učesnika, ali i svedoka same tuče, određen jednomesečni pritvor odlukom Osnovnog suda u Gračanici, roditelji i drugovi uhapšenih svakodnevno protestuju ispred Policijske stanice. Bilo je najavljeno da će danas Apelacioni sud doneti odluku o ovom slučaju, pošto su u četvrtak roditelji predali žalbe na prvobitnu odluku Osnovnog suda. Međutim, odluke još uvek nema, a advokatica Jovana Filipović je danas u izjavi za medije rekla da žalbe roditelja još uvek nisu poslate Apelacionom sudu, zato što nisu pristigle od strane branilaca Osnovnom sudu.

“Žalba je pravno sredstvo koje se upućuje Osnovnom sudu, koje dalje prosleđuje Apelacionom. Prema nezvaničnim informacijama do kojih sam došla je da troje branilaca nije uložilo žalbu. Predmet je i dalje pred Osnovnim sudom u Gračanici i nije prosleđen na odluku Apelacionom. Tek kada bude prosleđen, tek onda Apelacioni sud može da donese svoju odluku”, kaže Filipović koja je danas na protest došla u svojstvu advokata maloletnog I.M.

Ona je istakla da od kako se sukob dogodio, njen klijent dobija preteće poruke putem društvene mreže Instagram.

“Policija je obaveštena o tom slučaju. Maloletnom I.M. stižu preteće poruke, najverovatnije od strane Albanaca, ali to ne možemo zasigurno da potvrdimo, to su samo naše pretpostavke”, kazala je Filipović i dodala da je danas zvanično podneta prijava protiv Nikole Rašića zbog nanošenja povrde I.M., koji je bio u bolnici i ima povrede u predelu glave zadobijene u sukobu od strane Nikole Rašića.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Advokatica Jovana Filipović je još jednom apelovala na bilo koju političku partiju da se uzdrži od bilo kakvih daljih izjava o ovom događaju.

“Nadam se da će Tužilaštvo i organi gonjenja uopšte jednaku pažnju posvetiti obema krivičnim prijavama, kako bi se došlo do pravilnog rasvetljenja slučaja i nadam se da slučaj neće dobiti političku konotaciju kao što je to do sada bilo. Sa svim tim problemima koji su nastali među mladim ljudima koji nemaju nikakve veze sa politikom. Ovo je nešto što treba da rešave Sud i Tužilaštvo, a ni u kom slučaju ne neka politička stranka. Moramo da se baziramo na odluke Suda i Tužilaštva, na činjenično stanje, a ne na prepirke dve političke partije ili više njih. Takođe moramo da gledamo da zaštitimo interes mladih ljudi koji su tek započeli život i treba da misle na svoju dalju budućnost, a ne na ono što se desilo unazad. Tuča se desila, Kolika je bila i čija krivica, u ovoj tuči, utvrdiće nadležni organi, a ne političke partije”, zaključila je Filipović.

Protest rodbine i srednjoškolaca, kao i svake večeri do sada je prošao mirno i bez ikakvih incidenata.

Podsećamo, do tuče ispred škole u Lapljem Selu je došlo između dve grupe mladića, među kojima je bio i sin političara Nenada Rašića, koji je prethodno ovu tuču nazvao organizovanim linčom protiv njegovog sina, iz političkih razloga.

Ana Marković
%d bloggers like this: