Косово и МетохијаПолитика

Miroslav Lajčak: Dijalog će se završiti za vreme Kurtijevog mandata

Miroslav Lajčak, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine boravi u trodnevnoj poseti Kosovu tokom koje se sastaje sa kosovskim zvaničnicima. Odmah po dolasku, Lajčak se sastao sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem koji je na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu ubedljivo pobedio. Kurti je specijalnom predstavniku EU poručio da on nije protiv dijaloga sa Beogradom, ali da mu je dijalog na četvrtom mestu prioriteta buduće vlade, koja još uvek nije formirana.

“Još jednom sam objasnio da smo na ovim izborima pobedili svojim programom pravde i zapošljavanja, da smo u uslovima pandemije COVIDA-19 i da nismo protiv dijaloga, ali želimo da je principijelan i dobro pripremljen“, izjavio je medijima na albanskom Kurti nakon sastanka sa Lajčekom i dodao „To ne može biti ni prvi ni drugi prioritet, jer su to pravda i zapošljavanje. Ne poričem značaj dijaloga kako za EU, Kosovo i Srbiju i region, ali najvažnije je da je ovaj dijalog dobro pripremljen, da bude iskren dijalog u kojem nismo pod pritiskom vremena, ali smo posvećeni suštini“, rekao je Kurti.

Image

Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Twitter

Miroslav Lajčak se danas sastao i sa vršiteljkom dužnosti predsednika Kosova, Vjosom Osmani i naglasio da očekuje da će se dijalog između Beograda i Prištine, kako kaže, završiti baš za vreme Kurtijevog mandata.

“Nastavićemo što je pre moguće i čim Kosovo i Srbija budu za to spremni. Mogu da kažem da bi dijalog mogao da bude završen u roku od nekoliko meseci, a ne u roku od tri, pet ili deset godina, ali ne žurim da rešim to pitanje i nećemo žuriti. To je pitanje o kojem će Kosovo i Srbija odlučiti, odnosno na njima je da odluče kojom brzinom će doći do dogovora”, izjavio je Lajčak.

Najverovatnije buduća predsednica Kosova Vjosa Osmani ponovila je da je jedini cilj dijaloga sa Beogradom uzajamno priznanje i da je to nešto o čemu nema razgovora.

Image

Miroslav Lajčak i Vjosa Osmani Twitter

“U ime kosovskih institucija, a posebno institucija koje vode spoljnu politiku, rekla sam da bi za nas proces dijaloga trebalo da se „ resetuje“. Kosovo mora da se pripremi i da poštuje svoje državne i interese svojih građana u procesu koji bi trebalo da se završi uzajamnim priznanjem u sadašnjim granicama. Nećemo dopustiti da naša teritorija postane deo dijaloga, jer je Kosovo rešilo svoj status 17. februara 2008. godine” rekla je medijima Vjosa Osmani nakon sastanka sa slovačkim diplomatom.

Specijalni predstavnik EU, u okviru svoje posete Kosovu sastao se takođe i sa odlazećim premijerom Avdulahom Hotijem, kao i sa Ramušem Haradinajem i Enverom Hodžajem, a razgovarao je i sa predstavnicima Srpske liste, ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom i komandantom KFOR-a. Lajčak svoju posetu Kosovu završava sutra, kada odlazi u Beograd, a nakon toga posetiće i Podgoricu, najvljeno je iz Kancelarije Evropske unije.

Ana Marković
%d bloggers like this: