ПолитикаХроника

Srednjoškolci nastavljaju sa protestima

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Već drugi dan, pre i posle podne, ispred Policijske stanice srednjoškolci protestuju povodom odluke Osnovnog suda u Gračanici kojom je određen jednomesećni pritvor sedmorici momaka koji su učestvovali i bili svedoci masovne tuče ispred škole u Lapljem Selu. Roditelji uhapšenih momaka su juče podneli tužbu Apelacionom sudu i očekuju ukidanje pritvora.

Okupljeni srednjoškolci su kao i juče, mirno i poštujući propisane epidemiološke mere u sprečavanju širenja korona virusa, protestovali držeći transparente i uzvikivajući „Hoćmo pravdu“ i „Pustite nam braću“. Iako je juče Kosovska policija najavljivala da će zbog toga što protest nije unapred najavljen intervenisati specijalna jedinica, to se nije dogodilo. Danas je protest podržao i predsednik Omladinskog saveta Dušan Borisavljević koji je rekao da sve ovo što se dešava zadnjih par dana izlazi iz svakog konteksta realnosti.

„Sramota je i bruka da se na muci porodica uhapšenih momaka sakupljaju bilo kakvi politički poeni. Moj apel je da vršnjacko nasilje pretstavlja realan problem i ovim mladim ljudima treba da se pruži šansa. Napravili su grešku i pokajali su se zbog nje, svako će da plati svoju cenu, ali da ih ostavimo na miru da odgovaraju za ono što su uradili, a ne za neke spinovane laži, za neke vesti koje je bilo koja stranka izbacila u javnost“, izjavio je Borisavljević.

I drugovi i drugarice uhapšenih momaka jasno su i danas ponovili da ne pravdaju tuču koja se dogodila i ne podržavaju nasilje, ali takođe smatraju da su njihovi vršnjaci nepravedno pritvoreni.

“Mi, Srbi na Kosovu imamo dovljno problema sa Albancima, da bi se sada i mi međusobno tukli. Ali sve ovo je otišlo predaleko i podiglo se na neki politički nivo i nije fer da ovi mladići stradaju zarad nečijeg političkog interesa. Trazimo pravdu, ono što je nama zagarantovano zakonom, a to je da se oni brane sa slobode. Mi ne tražimo da oni prođu nekažnjeno, ali za ono što su uradili, postoje novčane kazne kojima oni mogu biti kažnjeni, ali to nije zatvor od 30 dana”, poručila je Anita Jovanović iz Lapljeg Sela.

Sa njom se složio i Nikola Tanasković iz Preoca koji je dodao da postoje mnogo veći prekršaji za koje niko ne odgovara i da je kazna za njegove drugove prevelika.

“Očekujemo da ćemo ovim protestima da utičemo na vlast da ih puste i nije u redu da se ovaj sukob upotrebljava u političke svrhe. Smatram da to nije pravedno, ni prema mojim drugarima, ali ni prema njihovim porodicama”, kazao je za naš portal Tanasković.

Kosovska policija je kao i juče nadgledala protest srednjoškolaca koji su se nakon sat vremena mirno razišli.

Podsećamo, do tuče ispred škole u Lapljem Selu je došlo između dve grupe mladića, među kojima je bio i sin bivšeg ministra u kosovskoj vladi, Nenada Rašića. Rašić koji je dan nakon tuče održao konferenciju za novinare na kojoj je tuču nazvao organizovanim linčom protiv njegovog sina, iz političkih razloga, danas u izjavi za KIM radio kaže da je tuča bila dogovrena, ali da postoji grupa napadnutih i grupa napadača. On takođe kaže da očekuje da Apelacioni sud odbaci odluku Osnovnog suda o pritvoru sedmorice momaka i da se nada da će oni biti oslobođeni.

Ana Marković
%d bloggers like this: