ДруштвоПолитикаХроника

Uhapšenima u tuči u Lapljem Selu određen pritvor od 30 dana; protest roditelja i učenika

Protest roditelja i učenika, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Sedmorici uhapšenih posle masovne tuče u Lapljem Selu, sudija Osnovnog suda u Gračanici je danas odredio pritvor u trajanju od 30 dana. Među pritvorenima su i svedoci koji nisu učestvovali u tuči, tvrde roditelji koji su se večeras u znak protesta okupili ispred policijske stanice u Gračanici. U razgovoru za naš portal, učenici koji su posmatrali tuču, rekli su da je incident izazvao Nikola Rašić, sin Nenada Rašića, demantujući izjave bivšeg ministra da je grupa od 30 do 50 momaka tukla njegovog sina.

Roditelji dece u razgovoru sa medijima potvrdili su da su među uhapšenima i četiri momka iz Dobrotina, koji su bili u grupi koju je, po rečima svedoka, Nikola Rašić predvodio. Kako smo uspeli da saznamo, među uhapšenima se ne nalazi Nikola Rašić, sin političara Nenada Rašića, koji je na jučerašnjoj konferenciji za medije pokazao odštampane objave na društvenim mrežama u kojima se pozivalo na linč upućen njegovom sinu. Međutim, naš portal je došao u posed objavama koje je i sam Nikola Rašić pisao na društvenoj mreži Instagram, a preneo ih profil pod nazivom bunt_kosmet, ali je i mnogo očevidaca potvrdilo da je i sam Nikola Rašić bio među organizatorima tuče.

“Nakon časova, Nikola Rašić je zbog psovke namamio grupu prijatelja da zajedno sa njim organizuju tuču. To se sve može potvrditi na Instagram profilu bunt_kosmet, gde se nalaze sve objave koje je pisao Nikola, među kojima je -Čekamo vas u ponedeljak-, -Ko preživi ponedeljak pričaće-. Mi smo svi videli da je on prvi udario maloletnog I.M. koji je nakon udarca pao i krenula mu je krv iz nosa. Nakon toga je krenula masovna tuča”, izjavio je za naš portal jedan od očevidaca čije ime je poznato redakciji i dodao: “Ako naši drugari treba da budu kažnjeni i odgovaraju zbog ove tuče, onda na isti način treba da odgovara i Nikola Rašić”.

protest roditelja ispred policijske stanice u Gračanici, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Rođaci Milana Jovanovića iz Dobrotina koji se nalazi u pritvoru, potvrdili su da Nikola Rašić, kao i sam Milan, toga dana nisu imali časove u školi, već da su bili na online nastavi.

“Pošto je tuča bila unapred planirana, Milan nam je rekao da ih je Nikola sve pozvao da dođu u ponedeljak ispred škole u Lapljem Selu, jer imaju organizovanu masovnu tuču. Takođe nam je potvrdio da je Nikola organizator svega i da mu je jednostavno palo na pamet da organizuje masovnu tuče, zato što nisu do sada imali tako nešto”, ispričala nam je strina Milana Jovanovića, naglašavajući da se sin njenog devera i sin Nenada Rašića poznaju i druže još od osnovne škole.

Roditelji momaka kojima je određen jednomesečni pritvor ogorčeni su zbog ovakve presude i smatraju je sramnom.

“Kao i svi roditelji, očekivali smo oslobađajuću presudu međutim, donešena je sramna odluka. Mi, roditelji, svi smo jedinstveni i borimo se protiv ove odluke Suda. Nismo u svađi međusobno i deca su se međusobno pomirila između sebe. Ne podržavam nijedno nasilje, naročito ne nasilje u školi, ali ovakva odluka koja je donešena, kao da su momci najveći kriminalci, je neosnovana”, ogorčeno se na kratko medijima obratio Slaviša Ristić iz Lapljeg Sela, otac uhapšenog Marka Ristića. Sa njim se složila i majka Dimitrija Trajkovića iz Dobrotina, čiji sin je bio pozvan samo zbog izjave kao svedok samog sukoba međutim, i on se našao među uhapšenima kome je određen pritvor od mesec dana.

Zakazivanje tuče preko platforme Instagram / screenshot

“Moj sin je toga dana bio u školi. Nije učestvovao u tuči. Samo se nažalost našao u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Mi ne znamo zbog čega su naša deca u zatvoru, niti imamo informaciju ko je našu decu tužio i zbog čega su osuđeni. Jedino što znam je da su četvorica momaka iz Dobrotina došli da daju izjavu kao svedoci tuče, ali ovakav krajnji ishod nismo očekivali. Ovo je sve otišlo predaleko”, ispričala nam je Miljka Trajković.

Roditelji pritvorenih momaka koji su bili u grupi Nikole Rašića su nam rekli da su pokušali da razgovaraju sa Nenadom Rašićem, ali on nije želeo da razgovara iako su, kako kažu, njihova deca pritvorena zbog njega.

Svi roditelji mole medije da realno izveštavaju i da ne politizuju tuču, jer sve zaista nema veze sa politikom, rekao je jedan od roditelja čije je ime poznato redakciji.

“Sve što je juče Nenad Rašić pričao nije istina”, kaže vidno uznemiren otac jednog od pritvorenih i dodaje:

“Nenadov sin je sada kod kuće, a gde je moje dete koje je htelo da mu pomogne?”

Podsećamo, na jučerašnjoj konferenciji za medije, predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić je rekao da je incident političke prirode, da je njegov sin Nikola napadnut zbog njegovog političkog delovanja i neslaganja sa Srpskom listom. Srpska lista je demantovala da ima ikakve veze sa incidentom, osudivši svaki vid nasilja.

Ana Marković
%d bloggers like this: