ДруштвоПолитикаХроника

Brat za brata, a ne brat protiv brata, poruka protesta srednjoškolaca u Gračanici

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Nemiri među srednjoškolcima, a i rodbinom i prijateljima nakon tuče koja se u ponedeljak dogodila u Lapljem Selu ne jenjavaju. Nakon prvobitnih infromacija da je pretučen sin političara Nenada Rašića, sedmorica momaka, od kojih su četvorica bili samo svedoci same tuče, osuđeni su na jednomesečni pritvor.

Ispred Policijske stanice u Gracanici danas su se okupili prijatelji i rodbina momaka kojima je Osnovni sud u Gračanici odredio pritvor u trajanju od mesec dana. Okupljeni su sa transparentima “Ne brat na brata, već brat za brata”, “Uvek sloga, nikad svađa” i “Pravda za naše drugare” želeli da iskažu svoje nezadovoljstvo na presudu koja je juče donešena.

“To su sve naša braća, naši vršnjaci, drugovi. Svako odgovara za svoje postupke, ali ne u ovolikoj meri i zbog toga smo ovde, i moji drugovi i ja. Nadamo da ćemo ovim postupkom uspeti nešto da postignemo, jer želimo izjednačenu pravdu, želimo da naši drugovi izađu na slobodu”, poručila je na skupu Katarina Milenković, sestra pritvorenog Lazara Karadžića iz Lapljeg Sela.

Sa Katarinom se složio i učenik Damjan Joksimović iz Preoca koji je potvrdio da svađa koja je prehodila tuči nikako ne može biti politički okarakterisna.

“Danas smo ovde da podržimo drugare koji su nepravedno završili u pritvoru na mesec dana. To je bila sasvim obična čarka između dva drugara i smatramo da je nepravedno to što je sve ovo otišlo toliko predaleko i što se u sve umešala politika, koja nema nikakve veze sa ovom tučom”, kaže Damjan Joksimović, držeći transapernt u rukama “Uvek sloga, nikad svađa”.

Mladi sportisti sa centralnog Kosova takođe su danas došli da podrže momke koji se nalaze u pritvoru i poručili institucijama da je deci mesto u učionicama i na sportskim terenima, a ne u pritvorskoj jedinici.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Nadam se da ćemo nešto postići ovim protestima. Svi smo došli da im budemo podrška i da naši drugari i vršnjaci vide da nisu sami”, kazala nam je učenica Milica Maksimovic.

Podršku skupu takođe je pružio i sportski trener Slobodan Stanisavljević, koji je skrenuo pažnju javnosti aludirajući da mnoge mere, kako ograničavanje slobode kretanja, a i promocije scena poput onih u filmu “Juzni Vetar”, kao i u raznim rijaliti programima, jako loše utiče na omladinu.

“Treba da radimo na tome da do ovakvih stvari više nikad ne dođe, da se naši momci više nikada ne sukobljavaju i da jasno stavimo do znanja da nema više naših ili vaših, nego su sve to naša deca, nebitno je da li Nikola Nenadov sin, a Ilija Mikijev sin. Jako je važno da se u sve ovo uključi i obrazovni sistem, da se malo više poradi sa našom decom, da obrazovanje bude na nivou na kakvom treba da bude i da promocija sporta uvek bude na prvom mestu”, istakao je Stanisavljević i dodao: “Bićemo ovde svakoga dana od 18 časova kako bi skrenuli pažnju javnom mnjenju, Tužilaštvu i svim drugim institucijama da sa decom ne treba da se postupa na ovakav način. Svi dobro znamo da kada u zatvor ode mladi delikvent, on tamo postaje školovani kriminalac, tako da je ovoj deci koja su trenutno u pritvoru, mesto u školi i na sportskim terenima”, zaključio je sportski trener iz Ugljara.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Današnje okupljanje nadgledala je Kosovska policija, a učenici i roditelji najavili su naredni protest za danas u 18 časova.

Podsećamo, do tuče ispred škole u Lapljem Selu je došlo između dve grupe mladića, među kojima je bio i sin bivšeg ministra u kosovskoj vladi, Nenada Rašića. Rašić je tuču nazvao organizovanim linčom protiv njegovog sina, iz političkih razloga, međutim svedoci tvrde da Rašićev sin Nikola nije bio žrtva, već jedan od učesnika organizovane tuče. U tuči, osim Rašića, ima još povređenih, a najteže je povređen maloletni I.M. koji se još uvek nalazi u bolnici.

Ana Marković
%d bloggers like this: