ДруштвоКуршумлија

U Kuršumliji i Prokuplju obeležena 101 godišnjica Topličkog ustanka

Foto;Privatna arhiva

101 godišnjica Topličkog ustanka obeležena je danas u Mačkovcu i Prokuplju polaganjem venaca na spomenik palim borcima iz ovog ustanka. Sekretar Ministarstva za rad i zapošljavanje, Negovan Stanković kazao je da je Evropa 1917. godine prvi put čula da u Srbiji postoji oblast Toplica i da tu živi hrabar narod koji se suprostavlja bugarskoj vojsci.

„Iako malobrojniji i slabije opremljeni od austrougarske i bugarske vojske, ustanici su pružili primer vojne taktike, junaštva i borbenosti“, rekao je Stanković u Prokuplju.

Predsednik opštine Prokuplje, Aleksandar Simonović polagajući venac, istakao je da je 1917. godine počeo takav naoružani ustanak, koji je bio, po mišljenju istoričara u Srbiji, Treci srpski ustanak.
Sa druge strane, u Mačkovcu, predsednik opštine Kuršumlija, Radoljub Vidić obrativši se okupljenim građanima iz ove opštine, podsetio je da iz Toplice potiče Gvozdeni puk, najodlikovaniji odred u istoriji Vojske Srbije.

Toplički ustanak bio je srpski ustanak, podignut u Kuršumliji, tačnije  Kosanici, protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata. To je bio jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom celog Prvog svetskog rata. Ustanak je traja od 21. februara do 25. marta 1917. godine.

Ana Marković

%d bloggers like this: