КуршумлијаРепортаже

Predeo mistične lepote

Foto KM vesti;Đavolja varoš

Prema podacima Turističke organizacije Srbije, posete turističkim destinacijama u Srbiji su opale.

Međutim, kada se podaci “dublje” prouče i uzme u obzir da je 2008. godinu obeležila i jedna “vanredna” velika manifestacija “Eurosong”, jasno je da turisti, u stvari, okreću leđa Srbiji.

 

U Prolom Banji, broj turista je gotovo udvostručen, zahvaljujući kandidaturi Đavolje varoši ( koja se nalazi na 10-tak kilometara od Prolom Banje ) u izboru za sedam svetskih čuda prirode. Najviše je domaćih gostiju. Dolazile su grupe, ekskurzije, individualni turisti, svraćali tranzitni putnici.

“Jasno je da su u porastu broja gostiju doprinela kandidatura i svetska promocija Đavolje varoši u izboru za sedam svetskih čuda prirode”, kaže Zlatko Veljković, direktor Prolom Banje. “Tajna uspeha je i u tome što smo brzo reagovali i uložili dosta u promociju. Gostima smo obezbedili da besplatno piju “Prolom vodu”, a mogu i da koriste velnes centar. Takođe smo osmislili paket za kratak boravak u saradnji sa više turističkih agencija, naglašava Veljković.

Zanimljivo je da Đavolja varoš do pre par godina gotovo nikog nije zanimala, pa je Vlada Srbije brigu o ovom prirodnom fenomenu predala na upravljanje jedinoj uspešnoj firmi u ovom kraju AD“Planinki”, u čijem je sastavu i hotel Prolom Banja.

“Legenda o Đavoljoj varoši”

Lokalna legenda meštana kuršumlijskog sela Đake o svatovima koje je Bog okamenio kada su, napivši se „đavolje vode“, krenuli da venčaju brata i sestru, vekovima je bila jedino objašnjenje čudesne geometrije Đavolje varoši. Ali i danas, kada je nauka predivni dar prirode objasnila retkim fenomenom dejstva erozivnih sila, zastaje dah od pogleda na zemljane figure ovog spomenika prirode, zgodno ušuškanog u zelenim, šumom obraslim brdima Radan planine.

Predeo mistične lepote, koji čine 202 kule sa kamenim kapama i dva neverovatna izvora mineralne vode, svetska je retkost koja iz dana u dan privlači sve više turista, čije su se posete proteklih godina povećale.

Božanstvena lepota i nesvakidašnja ćudljivost prirode nezadrživo izbijaju na svakom koraku Đavolje varoši. Zorom, kada pod prvim sunčevim zracima zaigraju izdužene senke figura neobjašnjive geometrije, vetar iz crvenkastih klanaca počne da izvlači najneverovatnije zvuke, za koje meštani kažu da je muzika đavola.

Ovaj geomorfološki fenomen jedinstven je u Srbiji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava u Alpima. U Americi je poznata Basta bogova. Ali, u Đavoljoj varoši su kule brojnije, veće i postojanije.

“Đavolja voda” se ne pije

Đavolja voda, koja izvire u neposrednoj blizini figura, ni danas nije za piće. Mineralni sastav pojedinih elemenata i do 1.000 puta je viši od mineralnih voda koje su dozvoljene za piće. Visoka mineralizacija i mala pH vrednost vode pomenutih izvora svrstava ih u izuzetno retke ne samo u Srbiji nego i u svetu. Đavolja varoš je pod zaštitom države još od 1959. godine, a 1995 godine je uredbom Vlade Srbije proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena u prvu kategoriju zaštite.

Ana Marković

%d bloggers like this: